Inteligența emoțională este reprezentată de capacitatea de a monitoriza și a înțelege emoțiile proprii și ale altor persoane, de a distinge între diferite emoții, de a le identifica în mod corespunzător și a folosi informațiile din zona emoțională pentru a ghida gândirea și comportamentul.
      Studiile au arătat că persoanele cu un nivel ridicat al inteligenței emoționale au o sănătate mintală mai mare, performanța la locul de munca este ridicată și au abilități de conducere mai dezvoltate.
     Competențele emoționale nu sunt talentele înnăscute, ci mai degrabă capacitățile învățate, capacitățile care pot fi dezvoltate pentru a atinge performanțe remarcabile.

În mod tradițional, puterea creierului este dată de IQ, însă cu cât lumea devine mai complexă, inteligența emoțională trece pe primul plan.

Daniel Goleman

 

Perceperea emoțiilor

inteligenta emotionala 2Perceperea emoțiilor este capacitatea de a detecta și a descifra emoțiile în chipuri, imagini, voci, comportamente și artefacte culturale, inclusiv capacitatea de a identifica propriile emoții. Perceperea emoțiilor reprezintă un aspect de bază al inteligenței emoționale, care face ca toate celelalte procese de prelucrare a informațiilor emoționale să fie posibile.

 

Folosirea emoțiilor

inteligenta emotionala 1Folosirea emoțiilor este capacitatea de a utiliza emoțiile pentru a facilita diverse activități cognitive, cum ar fi analiza și rezolvarea problemelor din viața noastră. O persoană cu o inteligență emoțională dezvoltată poate valorifica pe deplin asupra ei însăși și în relația cu persoanele cu care intră în contact starea de spirit schimbătoare, în scopul de a reacționa cel mai bine în situațiile cu care se confruntă la momentul respectiv.

 

Înțelegerea și gestionarea emoțiilor

inteligenta emotionala

Înțelegerea emoțiilor este reprezentată de capacitatea de a înțelege limbajul emoțiilor și de a aprecia relațiile complicate dintre emoții. De exemplu, înțelegerea emoțiilor cuprinde abilitatea de a fi sensibil la variațiile emoționale, și abilitatea de a recunoaște și a descrie modul în care emoțiile evoluează în timp.
Gestionarea emoțiilor se referă la capacitatea de a regla emoțiile, atât în noi înșine cât și în ceilalți. Prin urmare, o persoană inteligentă emoțional poate valorifica emoțiile, chiar și pe cele negative, și le poate gestiona pentru a-și atinge obiectivele propuse.

 

 

 

Foto: www.PhotoRack.Net

 
 
 
 
Back to top