Inteligența a fost definită în mai multe moduri care se referă la capacitatea de logică, gândire abstractă, înțelegere, conștiință de sine, comunicare, învățare, cunoaștere emoțională, memorie, planificare, creativitate și rezolvarea de probleme.
     Studiul inteligenței este larg răspândit în cazul oamenilor dar este implementată și în cazul animalelelor și a plantelor. Inteligența artificială este simularea de inteligență în cazul aparaturii tehnologice.
      În ceea ce privește aspectul inteligenței umane o putem definii la modul general ca fiind capacitatea intelectuală a oamenilor, care se caracterizează prin percepție, conștiință, conștiința de sine și voință. Datorită inteligenței oamenii posedă abilitățile cognitive de a învăța, de a creea concepte, de a înțelege și raționa, inclusiv capacitățile de a recunoaște modele, înțelege idei, planuri, rezolva probleme și de a folosi limbajul pentru a comunica. Inteligența permite oamenilor să experimenteze și să gândească.

Inteligenţa este moneda curentă ce se poate folosi în orice ocazie.

Friedrich Hebbel

 

Intelectul

inteligentaÎn psihologia modernă și neuroștiință, inteligența și intelectul sunt folosite ca termeni care descriu capacitatea mentală (sau abilitățile) care permite oamenilor să înțeleagă. O distincție se face uneori atunci când intelectul este considerat a fi legat de "fapte", în contrast cu inteligența care se referă la sentimente, emoții. Intelectul se referă în principal la cogniție și procesele mentale raționale dobândite prin intermediul surselor externe și mai puțin la cele care nu sunt dobândite din surse externe. O persoană care folosește inteligența (gândirea și rațiunea) și raționamentul critic sau analitic în domenii profesionale sau în viața personală este adesea menționată ca intelectuală.

 

Caracteristica umană

inteligenta 2Se presupune că, dintre toate aptitudinile omului, caracteristica cea mai specific umană este inteligența, dat fiind că transformă omul biologic în homo sapiens. Totuși, inteligența nu este un lucru material, ci un concept abstract, fiind dificil de definit. Putem spune că se analizează manifestările inteligenței, comportamentele „inteligente", dar nu inteligența însăși. Psihologia inteligenței este strâns legată de conceptul diferențelor individuale în privința „trăsăturilor" mentale și a dezvoltării instrumentelor de analiză.

 

Dezvoltarea inteligenței

inteligenta 1Îmbunătățește memoria. O parte din ceea ce este considerat inteligență este pur și simplu capacitatea de a-ți aminti bine lucrurile .

Fii mai curios. Fă un efort conștient de a fi mai curios, amintindu-ți că dezvoltarea curiozitații îți va lărgi orizonturile și te va ajuta sa fi mai inteligent.

Exersează-ți mintea în moduri diferite. Cei mai mulți dintre noi sunt buni la lucrurile în care excelează în mod natural sau activitățile pe care le fac în fiecare zi. Fă eforturi pentru a învăța o nouă abilitate sau de a gândi într-un mod diferit și astfel vei deveni de fapt, mai inteligent! Alege ceva ce ai dori să înveți să faci (cântatul la pian, de exemplu) sau alege un domeniu în care nu te descurci foarte bine (poate matematica) și concentrează-te pe învățare. Inițial s-ar putea să fie incomod și să simți chiar că ești mai puțin inteligent decât înainte, dar dacă studiezi sau practici sârguincios, vei deveni mai încrezător și veți obține noi conexiuni în mintea ta.

Foto http://www.PhotoRack.net

 
 
 
 
Back to top