De mai bine de 6000 de ani gândurile și faptele au fost puse în cuvinte și transmise celor care au avut nevoie de mai multă cunoaștere, de răspunsuri la întrebări sau pur și simplu au dorit să trăisca momente ale stării de bine lecturând, privind o piesă de teatru sau ascultând ceea ce, cei cu înclinație spre a transmite mai mult decât simple cuvinte, rosteau pe o scenă sau în locuri în care aveau spectatori. 

Cele mai bune momente ale cititului se întâmplă atunci când dai peste ceva anume - un gând, un simțământ, o perspectivă despre lucruri - care ți se părea specială și gândită numai de tine. Și iată, găsești acel lucru scris de altcineva, o persoana pe care nu ai întâlnit-o niciodată, cineva care a murit de mult. Și este ca și cum o mână apare de niciunde și o prinde pe a ta.

Alan Bennett

 

Cititul

literaturaUn beneficiu al cititului și scrisului este acela de a fi un proces care, prin activitatea de stimulare a creierului, încetinește declinul cognitiv la bătrânețe și oamenii care au citit de-a lungul vieții lor au un ritm mai lent de declin al memoriei și altor funcții mentale.
Cititul este un complex proces cognitiv, care necesită practică continuă, dezvoltare și rafinament, dezvoltând printre altele vocabularul, creativitatea și analiza critică.

 

Călător în cuvinte

literatura 2Când citești poți călătorii în timp. În trecut și în viitor. Poți atinge limita posibilului și poți depăsi limita imposibilului. Îti poți dezvolta imaginația și îmbunătății capacitatea creativă și astfel poți identifica soluții noi care aduc răspunsuri întrebărilor care le purtăm în noi. Ai libertatea de a vizita și a trăi alături de personaje care aduc în cartea vieții tale pagini, capitole ce vor rămâne întipărite pentru totdeauna și la care vei avea acces atunci când ai nevoie de ele. Vei înmagazina cunoștinte și vei trăi emoții, te vei înălța sau vei coborî după cum te vor conduce rândurile, imaginația ta și astfel, capacitatea de a distinge între ce este bun sau rău, util sau fără nici o importanță, se va îmbunătății.

 

Privind în interior

literatura 1Atunci când atenția ta este atrasă de o carte, de un pasaj sau o frază, când propria conștiință se exprima în idei noi, diferite sau similare cuvintelor care ne-au facut să privim către interiorul nostru, cea mai bună alegere este să notăm gândurile noastre. În viitor, de câte ori vom revenii asupra notițelor vom descoperi aspecte ale sufletului și spiritului nostru de care nu eram constienți până atunci.

 

 

Foto: www.PhotoRack.Net , www.MorgueFile.com

 
 
 
 
Back to top