Cariera este călătoria unui individ prin învățare, muncă și alte aspecte ale vieții profesionale și personale. Reprezintă o parte distinctă din viața unei persoane și se referă la realizările obținute într-un domeniu, profesie sau alte diferite aspecte ocupaționale. Poate să presupună dezvoltarea doar într-un singur sens sau să fie o secvență de preocupări principale și complementare care, în cele din urmă să ducă la obținerea unui statut special într-un domeniu preferat. În prezent putem discuta nu doar despre o carieră ci și despre cariere multiple, secvențiale sau simultane.
      Importanța carierei în ceea ce privește starea de bine este un element cu o valoare deosebită prin prisma faptului că o mare parte din viață o dedicăm carierei. O analiză a carierei și a modului în care ne situăm în raport cu aceasta, a beneficiilor și a nivelului de stres determinat de carieră, este utilă fiecăruia dintre noi pentru a folosi rezultatele în procese de adaptare sau în procese de schimbare, scopul final fiind obținerea unui raport echilibrat între modul în care starea de bine este influențată și resursele care ne sunt consumate în cadrul carierei.

Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe.

Constantin Brâncuși

 

Managementul carierei

carieraManagementul carierei se referă la managementul activ și conștient al unei persoane în ceea ce privește cariera.
Competențele-cheie includ: capacitatea de a reflecta asupra carierei actuale, cercetare pe piața forței de muncă, identificarea tipului de educație și dezvoltare necesar dezvoltării unei cariere, identificarea oportunităților din carieră, capacitatea de analiză și decizie în ceea ce privește schimbarea carierei.

 

Satisfacția în carieră

ocupational 1

Satisfacția la locul de muncă sau gradul de satisfacție al angajaților a fost definit în mai multe moduri, însă în general se crede că este pur și simplu modul în care o persoană se simte la locul de muncă, cu alte cuvinte, dacă le place sau nu le place locul de muncă sau alte aspecte care au legătură cu locul de muncă, cum ar fi tipul de muncă, modul în care este supravegheată și evaluată munca. Există și ideea că nu totul este atât de simplist și este necesar să se țină cont de mai multe elemente psihologice multidimensionale, în special sentimentele legate de locul de muncă (satisfacția profesională afectivă) și percepțiile despre locul de muncă (satisfacția cognitivă a locului de muncă).

Sprijin în carieră

ocupational 2Tipurile principale de suport în carieră cuprind:

- informarea în carieră – informațiile de bază care ajută la alegerea și dezvoltarea unei cariere.

- evaluarea de carieră - evaluare calitativă și cantitativă cu ajutorul căreia se pot identifica nevoile unei persoane, caracteristici ale personalității, abilități și valori unice, aptitudini care ajută la determinarea tipului de carieră potrivit.

- consilierea în carieră - evaluează interesele, personalitatea, valorile și abilitățile oamenilor și îi ajută să exploreze opțiunile de carieră și absolvirea școlilor necesare. Consilierea în carieră oferă asistență profesională de tip unu-la-unu sau de grup, în activități de explorare și de luare a deciziilor legate de alegerea unei ocupații, tranziția către un loc de muncă sau către o formare profesională.

- dezvoltarea profesională continuă - descrie un proces prin care indivizii vin să învețe despre ei înșiși, cariera lor și profesia lor. Se recomandă prezența educației pentru carieră în școli, însă educația pentru carieră se poate desfășura într-o gamă mai largă de alte contexte, inclusiv în învățământul superior și învățământul la locul de muncă.

 

Foto: www.PhotoRack.Net

 
 
 
 
Back to top