Credința și religia, două cuvinte care sunt folosite de multe ori pentru a face referire la credința religioasă, însă credința și religia au semnificații diferite, uneori antagonice,  atunci când sunt analizate cu atenție. Credința personală nu este întotdeauna o credință religioasă. Însă credințele personale care au, sau nu au legătura cu credința religioasă, oferă elemente importante care pot ajuta la construcția stării de bine individuale și comune. Este important să existe o sumă de principii morale, chiar și separate, de credințe sau religii, care se referă strict la bunăstarea umanității.

Convingerile au puterea de a crea și de a distruge. Oamenii au abilitatea extraordinară de a asocia oricărei experiențe din viața lor o însemnătate care îi va descuraja sau o însemnătate care le va putea salva viața.

Tony Robbins

 

Religia

religie credinta

În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau reprezentări.
Religia este, la nivel de discurs, expresia simbolică a unei încrederi în existența unei realități absolute (Sacrul, Supremul, Dumnezeul) de care omul ar depinde. Această încredere este credința religioasă. Ea permite anumitor oameni să se orienteze în labirintul marilor întrebări ale vieții și dă un sens existenței lor, sens care depășeste viața biologică.

 

Credința

religie credinta 2Credința conceptuală sau intelectivă, definește relația individului cu un obiect, o proprietate, un fenomen natural sau social care posedă o anume însemnătate pentru cel care crede, sau nu crede, în posibilitatea apariției lui și îl angajează în argumentarea, realizarea sau împiedicarea apariției și desfășurării evenimentului. În sens afectiv ,,a crede,, înseamnă a dori cu intensitate, a dori și spera implicat emotiv, ca ceva să se întâmple sau să nu se întâmple. Credința afectivă determină o intensă legătura sufletească și declanșarea de acțiuni orientate spre declanșarea sau evitarea desfășurării situației dorite sau respinse.

 

Credință și Religie

religie credinta 1

Credința poate fi o atitudine dinamică, conceptuală, religioasă sau afectivă, în raport cu un ansamblu de obiecte, situații sau persoane, trecute, prezente, sau viitoare. În sens rațional ,,a crede,, înseamnă a face o estimare de probabilitate sau plauzibilitate, a realizării sau nerealizării unui eveniment determinat.
Religia este credința în supranatural, sacru sau divin și codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile și instituțiile asociate cu această credință de care cei care aparțin sunt convinși că depind.

Foto: www.PhotoRack.Net

 
 
 
 
Back to top