Dorința de a trăi în cadrul unei familii, în condiții de siguranță și afectivitate, traversează timpul și toate culturile. Cu toate că de-a lungul istoriei modul de organizare a familiei a suferit anumite schimbări, scopul familiei a rămas în continuare acela de a oferi un cadru securizant cu un grad ridicat de confort.
      Starea de bine în cadrul familiei este obținută prin respectarea și valorizarea fiecărui membru al familiei cât și prin implicarea și responsabilizarea acestora.

Familia este cea mai elementară formă de organizare. Fiind prima comunitate de care se atașează un individ cât și prima autoritate sub care acesta învață să trăiască, familia este cea care stabilește valorile cele mai fundamentale ale unei societăți.

Charles Colson

 

Afectiune

familia 2O familie sănătoasă în care starea de bine este prezentă nu înseamnă obligația cuplurilor de a se căsători sau de a rămâne în relații nefuncționale. Acolo, în familie, se naște afectivitatea și se dezvoltă hrănindu-se cu dragoste, înțelegere, empatie, acceptare. Afecțiunea înseamnă funcționalitate și evoluție prin empatia cu care pășim în interacțiunile cu lumea înconjurătoare.

Familia sanatoasa

familiaO familie sănătoasă reprezintă în primul rând construirea și consolidarea unor abilități relaționale, fapt dovedit ca fiind principalul factor a unei familii fericite. Dezvoltarea unor abilități de bază ce constă în rezolvarea conflictelor și într-o comunicare fluentă și eficientă, ajută familiile să facă față stresului în condiții de siguranță. Astfel se asigură starea de bine și problemele de orice natură găsesc soluții sănătoase conforme cu realitatea și adaptate statutului familial și individual oferind și copiilor modele de comunicare pozitive și non-violente.

 

Egalitate

familia 1

În prezent, în baza promovării egalității din familie, se așteaptă implicarea partenerilor în tot ceea ce înseamnă familia, viața de familie. Asumarea responsabilă a rolurilor în cadrul familiei înseamnă elementul principal al stării de bine. Căutarea unei formule a familiei perfecte este eclipsată de integrarea empatică și comunicarea eficientă din fiecare din viața de familie.
Calitatea stării de bine este influențată de modul în care partenerii și copii își organizează activitățile, își împart responsabilitățile și petrec timpul împreună într-un mod plăcut.

Foto: www.MorgueFile.com

 
 
 
 
Back to top