,,Despre curajul de a risca o încercare,, este titlul unei povești din multele povești ce pot fi citite în cartea ,,Povești orientale ca instrumente de psihoterapie,, scrisă de Nossrat Peseschkian. Povestea aduce în fața cititorului un rege,curtea sa și o problemă ce necesită o soluție. Regele oferă o poziție importantă în curtea sa celui care reușește să deschidă o ușa, după cum spune el, cea mai mare și mai solidă din întreg regatul, și le prezintă ușa celor din jurul său.

catre starea de bine

Cu adevărat, cea mai mare și mai solidă ușă din regat, stătea în fața tuturor și aștepta pe cel ce avea să o deschidă. Mulți din cei prezenți doar au privit ușa și au renunțat în fața problemei care părea ca nu are soluție. Atunci au venit înțelepții de la curtea regelui. Au studiat cu atenție ușa în timp ce își mângâiau bărbile albe. Au clătinat din cap și atunci cei care priveau alături de rege, către ușă, au acceptat părerea înțelepților și au considerat că, fără nici o îndoială, ușa nu poate fi deschisă. În murmurul sălii regale, au început să se audă pașii unui vizir și în scurt timp sunetul pașiilor au acoperit murmurul sălii de marmură. S-a oprit în fața ușii și a privit-o atent. S-a aplecat, s-a ridicat pe vârfuri și apoi a pus mainile pe ea încercând să își dea seama cum funcționează încuietoarea. În timp ce se dădea înapoi din fata ușii, murmurul curtenilor suna ironic. Însă vizirul a mai stat câteva clipe, a întins mâna către ușă și apoi a tras brusc de ea.

Cu un scrâșnet de metal trezit ușa s-a deschis. Câteva clipe ceea ce s-a auzit în sală a fost doar ecoul ușii deschise pe jumătate. Apoi vocile șoptite ale curtenilor au crescut în intesitate în timp ce regele se ridica zâmbind. Mâna regelui se miscă și în liniștea atentă el declară că doar un astfel de om care trece dincolo de simțuri și le îmbină cu curaj, curiozitate și dorința de a face ceva, doar acel om care are pe lângă voință și încrederea în propriile puteri, care poate să adauge și o fărâmă de risc în căutarile lui, doar acel om poate să găsească soluții, și doar acel om merită o poziție importantă în curtea lui.

Dacă această poveste va fi citită în variantă originală, sau chiar în această variantă, fiecare cititor va găsi o interpretare proprie și va trage o concluzie care se va potrivi momentului, nevoilor și personalității sale. Eu am găsit în ea elementele ce pot genera starea de bine. Acea stare de bine care vine în urma victoriilor pe care un om le obține chiar și atunci când, privită dintr-un singur unghi, o problemă nu are nici o soluție... însă stăpân pe sine, adaugând raționalului, curaj și logicii, intuiție, va avea o viziune completă și o sumă de posibilități care, utilizându-le conform resurselor și noilor sale strategii, îl vor conduce către o soluție.

Sunt momente când tindem să luăm lucrurile așa cum sunt, fie că ne plac sau nu ne plac, și să spunem pe un ton fatalist ,,Asta este !,, doar pentru că nu am trecut niciodată printr-o experiență similară și nu știm cum să reacționăm sau doar pentru că cei din jurul nostru au preferat să abordeze această problemă cu resemnare fără a face nimic pentru a schimba ceva, și considerăm că este o reacție normală în acea situație. Deseori, reflexiv, aruncând o privire rapidă, ne adaptăm sau mai bine zis suntem într-o continuă adaptare care oscilează între acceptare necondiționată și undeva, dincolo de conștient, într-un permanent și dureros refuz al realității care nu am schimbat-o, pe care nu știm dacă am fi putut să o schimbăm, adaugând conflict dupa conflict, vieții noastre, pierzând clipe. Clipe în care am fi trăit cu o conștiință mai linistită cu fiecare încercare de a face ceva cu ceea ce suntem și cu ceea ce trăim.

Fiecare dintre noi este responsabil pentru modul în care abordăm viața în sine. Atunci când credem că nu putem schimba nimic, atunci e timpul pentru o încercare. Faptul că am stat destul de mult timp în zona în care dorim să schimbăm, ne face să fim profesioniști în problema noastră, deci cât mai aproape de o soluție.

Surpriza poate să fie placută și să găsim rezolvare printr-o metoda inedită și rapidă sau putem să modificăm problema prin tipul de abordare, și astfel, simplificând-o, adaptând aceea problemă la posibilitățile și resurselor noastre de a acționa, să o rezolvăm într-un interval de timp mai lung. Important este să facem ceva, să luăm atitudine, să nu așteptam la nesfârșit, pentru că viața curge într-un singur sens. Să ne facem darul de a schimba totul în bine, începând cu viața noastră !

 

Foto: www.PhotoRack.Net

Bibliografie: ,,Povești orientale ca instrumente de psihoterapie,,  Nossrat Peseschkian

 
 
 
 
Back to top